Pasen is zoveel meer dan alleen maar een paar vrije dagen om je misselijk te eten aan paaseitjes en chocoladepaashazen. Het is ook een belangrijke religieuze feestdag met allerlei tradities, gebruiken en geschenken. Door de jaren heen zijn deze gewoonten aangepast en opgefrist. Het eindresultaat is een feestdag waar iedereen stiekem wel van houdt. Zelfs voor wie niet in de paashaas gelooft:
In Bermuda ligt de lat letterlijk hoog met Pasen. Mensen doen er niets liever dan vliegeren. Met houten stokjes, gekleurd papier en ingewikkelde ontwerpen maken de Bermudanen hun eigen vliegers. Daar komt nog een ‘hummer’ bovenop, een onderdeel dat een zoemend geluid maakt en inmiddels bekend staat als hét geluid van Pasen op Bermuda. Iedereen komt bij elkaar en laat z’n prachtige constructie vliegen, of je gaat op Goede Vrijdag naar het jaarlijkse Vliegerfestival op Horseshoe Bay Beach.
In sommige delen van de wereld is Pasen spitsuur voor criminelen, en dan hebben we het niet over het afhakken van onschuldige chocoladepaashaashoofden. Nee, we hebben het over Påskekrimmen, een Noorse traditie waarbij je in de paasvakantie crimeverhalen leest en detectives kijkt en luistert. Het hele land denkt na over mogelijke daders en uitgevers en radio- en tv-zenders voeden dat nog eens extra door zelf moordmysteries te lanceren. Zelfs de melkfabrikant draagt z’n steentje bij door crimeverhalen op melkpakken te publiceren.
Wie houdt er nou niet van zoeken naar paaseitjes in en om het huis? In Duitsland, Zwitserland en veel andere landen worden zelfs speciale paasnestjes verstopt voor kinderen (en soms ook voor volwassenen). Deze ‘nestjes’ zijn eigenlijk versierde doosjes of bakjes met chocoladepaashazen, paaseitjes, ander snoep en speelgoed erin. Ze zouden zogenaamd verstopt zijn door de paashaas himself.
Weinig dingen horen zo goed bij Pasen als een vriendelijk watergevecht. Dat denken de Polen tenminste, waar ze Śmigus Dyngus (Kletsnatte Maandag) vieren door met water te smijten. Vroeger waren het vooral vrijgezelle jongens die vrijgezelle meisjes achterna zaten, maar nu heeft zo ongeveer iedereen een watergevecht met iedereen. De wapens bestaan uit supersoakers, lege shampooflessen, afwasmiddelflessen en uiteraard gewoon wat goede oude emmers. Eigenlijk is alles waar water uitkomt wel bruikbaar.
Eieren en Pasen horen bij elkaar als Kerstmis en cadeautjes. Pasen is waarschijnlijk ’s werelds eierrijkste feest ooit. Afhankelijk van het land is het traditie om eieren te verven, te versieren, te verstoppen en weer te vinden, ermee over het gras te rollen, uit te zoeken wiens ei zo lang mogelijk heel blijft (oftewel: wie is de winnaar en gaat een geweldige toekomst tegemoet?), of de eieren gewoon op te eten. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval in Haux, Frankrijk, waar ongeveer duizend mensen een gigantische paasomelet eten waar meer dan 4000 eieren en meer dan 100 pond spek, knoflook en uien in verwerkt zijn.
Kijk op het Griekse eiland Corfu met Pasen maar uit voor rondvliegend aardewerk. Op zaterdagmorgen om 11.00 uur precies gooien mensen potten (van elk denkbaar formaat) van hun balkon. Deze traditie stamt uit de zestiende eeuw, toen mensen hun oude en nutteloze spullen uit het raam gooiden om zich voor te bereiden op het nieuwe jaar. De brekende potten jagen geesten weg en markeren een nieuw begin.
In Luxemburg is de derde zondag van de vastentijd omgedoopt tot Bretzelsonnden (Pretzelzondag). Pretzels zijn daar zoete broodjes met suikerglazuur en amandelen, dus als je het mij vraagt mag het elk weekend wel Pretzelzondag zijn. Maar terug naar de Bretzelsonndentraditie, waarbij jongens het meisje dat ze leuk vinden zo’n pretzel geven. Als het meisje de traktatie accepteert, mag de jongen op Eerste Paasdag bij haar op bezoek en krijgt hij in ruil daarvoor een ei. In een schrikkeljaar zijn de rollen trouwens omgedraaid: dan mogen de meisjes de pretzels uitdelen.
In Zweden en in sommige andere Scandinavische regio’s viert men Halloween in het voorjaar. Op de donderdag voor Pasen verkleden kinderen zich als heksen (inclusief koperen ketels en bezemstelen) en gaan ze de deuren langs om om snoep te vragen. In ruil daarvoor geven de kinderen de volwassenen meestal wilgentakken of tekeningen. Deze traditie komt voort uit een legende waarin de Zweedse heksen vlak voor Pasen naar Blåkulla gingen om feest te vieren met de duivel. Om er zeker van te zijn dat de heksen niet terugkomen, steken de Zweden op paaszondag grote vreugdevuren aan.
Bron: Door Isabelle in Cultuur
#pasen, #paasgeschenken
Pronk Juweel BV / Pronk Geschenken
Van Houten Industriepark 1
1381 MZ Weesp
KvK: 32015414
BTW: NL807886579B01