Kerstpakket fiscaal aftrekbaar?

04 sep 2020

Kerstpakket fiscaal aftrekbaar?

Tot een aantal jaar geleden was het kerstpakket tot € 70,- probleemloos aftrekbaar. Echter met de komst van de werkkostenregeling is dit veranderd. Als ondernemer / werkgever dient u de fiscale regels van de WKR en de omzetbelasting dan ook goed in de gaten te houden.

Hoe gebruik ik als ondernemer de werkkostenregeling (WKR)?

Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u als werkgever onbelaste vergoedingen aan uw werknemers geven. U mag ook zaken vergoeden waar een werknemer privé voordeel van kan hebben. Denk aan gereedschap, tablets of smartphones.

Vrije ruimte werkkostenregeling

U mag onbelast vergoedingen geven als het totale bedrag onder 1,2% blijft van de loonsom van al uw medewerkers samen. Dit is de vrije ruimte. Komt het bedrag van de vergoedingen boven die grens? Dan moet u over dat extra bedrag 80% belasting betalen. Er gelden geen voorwaarden voor de bestedingen binnen de vrije ruimte.

Gerichte vrijstellingen werkkostenregeling

Onder voorwaarden gaan bepaalde vergoedingen niet ten koste van uw vrije ruimte. Enkele voorbeelden van vergoedingen met een gerichte vrijstelling zijn:

  • abonnementen voor openbaar vervoer;
  • reiskosten tot € 0,19 per kilometer;
  • verhuiskosten vanwege werk;
  • maaltijden bij overwerk.

Bij de Belastingdienst vindt u een overzicht van vergoedingen waarvoor een gerichte vrijstelling geldt in de werkkostenregeling.

Noodzakelijkheidscriterium werkkostenregeling

Voor bepaalde producten, zoals gereedschap, tablets en smartphones geldt het zogeheten noodzakelijkheidscriterium. Deze goederen kunt u belastingvrij geven als u deze nodig vindt voor het werk. Het privégebruik is dan niet meer van belang.

 Nihilwaarderingen werkkostenregeling

Bepaalde voorzieningen op de werkplek gaan niet ten koste van de vrije ruimte. Deze krijgen een zogeheten nihilwaardering. Denk aan:

  • werkkleding;
  • vaste telefoon;
  • fitnessruimte

De Belastingdienst biedt een overzicht van alle loon in natura waarvoor een nihilwaardering geldt in de werkkostenregeling.

BTW en kerstpakketten

De omzetbelasting is bij kerstpakketten ook een aandachtspunt. De BTW over giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen is namelijk maar tot op een zekere hoogte aftrekbaar; dat geldt ook voor het kerstpakket. De Belastingdienst gaat uit van een drempelbedrag van 227 euro exclusief BTW per ontvanger per boekjaar. Zijn je jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag? Dan kun je volgens de Belastingdienst de BTW hierover aftrekken.

WWW.PRONKGESCHENKEN.NL/KERST

Is het kerstpakket fiscaal aftrekbaar?

Hoe gebruik ik als ondernemer de werkkostenregeling (WKR)?

Kerstpakketten

Keuze- geschenken

Maatwerk

Relatiegeschenken

Contact

Pronk Juweel BV / Pronk Geschenken
Van Houten Industriepark 1
1381 MZ Weesp

KvK: 32015414
BTW: NL807886579B01